Wat is Cranio?

Cranio is lichaamswerk gericht op het zelfherstellend vermogen van de gehele mens.

Craniosacraal therapie, kortweg Cranio, is een professionele vorm van beweegzorg waarbij zowel fysieke als emotionele klachten lichaamsgericht worden behandeld. Deze therapievorm heeft als aangrijpingspunten het craniosacraal systeem en bindweefselsysteem van het lichaam. Hierbij wordt de ‘klacht’ niet eenzijdig behandeld, maar wordt het lichaam als geheel benaderd. Uitgangspunt hierbij is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.

Door zachte manuele technieken optimaliseert Cranio de spanning rond het bindweefselsysteem. Het helpt je te ontspannen en ondersteunt het zelfherstellend vermogen. Je gezondheid verbetert en je kan weer lekker in je vel komen.

Craniosacraal Systeem

Het craniosacraal systeem strekt zich uit van de botten van je schedel (cranium) tot en met het heiligbeen (sacrum). Het is het gebied waarbinnen hersenen en ruggenmerg functioneren. Deze worden omgeven door bindweefselvliezen waarbinnen beschermende hersen- en ruggenmergvloeistof ritmisch beweegt en stroomt. Met zachte behandeltechnieken kunnen verstoringen en spanningen in het craniosacraal systeem en bindweefselsysteem opgemerkt en behandeld worden.

Bindweefselsysteem

Bindweefsel (fascia) zit door ons hele lichaam heen. Het zorgt voor onderlinge verbinding, ondersteuning en bescherming van ons bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten), zenuw- en bloedvatstelsel, het orgaansysteem en het craniosacraal systeem. Essentieel voor ons functioneren is dat het bindweefsel kan meebewegen in al onze bewegingen, zelfs met ademen. Waar bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen ontstaan vroeg of laat problemen.

Een gezond lichaam zal zelf proberen het evenwicht te herstellen. Lukt dit niet dan kunnen bindweefseltechnieken uitkomst bieden. De therapeut kan met zachte handgrepen het verlies van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de verschillende structuren optimaliseren en zo het lichaam helpen de natuurlijke balans te herstellen.

Spanning en emoties

Lichamelijk en emotioneel trauma kan zich in je bindweefsel vastzetten in de vorm van spanning. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust, maar gaandeweg kost het je veel energie en kan je lichaam niet optimaal functioneren. Met zachte aandachtige behandeling van de gespannen gebieden wordt je lichaam uitgenodigd om te ontspannen. Dit gaat soms gepaard met het loskomen van emoties die te maken kunnen hebben met een (oud) trauma. Vastgezette spanning komt vrij waardoor je zelfherstellend vermogen weer op gang kan komen.

De therapeut is vooral ondersteunend aanwezig bij het proces. Deze stuurt en interpreteert niet, maar geeft ruimte aan wat jouw lichaam van binnen uit aangeeft en helpt je je inzichten op heldere manier te duiden.

De tijdsduur van een behandeling kan variëren van drie kwartier tot anderhalf uur. Om je lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling, is de behandelfrequentie meestal laag.

Wanneer Cranio

Door alles wat gedurende het leven gebeurt kunnen er verstoringen ontstaan in de spanning van het bindweefsel waardoor je lichaam in onbalans raakt. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. En omgekeerd: kunnen allerlei gezondheidsklachten of emoties, stress of onbewuste trauma’s een verstoring van de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken.

Cranio kan bij veel aandoeningen toegepast worden. Het kan gebruikt worden als ondersteunende therapie bij andere behandelingen of als losstaande therapie. Het doel hierbij kan zijn het (her) vinden van ontspanning, herstel van lichamelijk en/of emotioneel letsel, herstel na operatie en verminderen van pijn. Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam.

Door de zachte, aandachtige werkwijze is het ook heel geschikt voor mensen bij wie bijvoorbeeld massage of fysiotherapie te belastend of te pijnlijk zijn of wanneer je je meer op je gemak voelt wanneer je je kleding kunt aanhouden.

Ook ter preventie en voor behoud van een goede gezondheid kunnen we Cranio aanbevelen.

 

Met dank aan Ellen Vlasveld

 

OVER CRANIO

Veelgestelde vragen

Cranio laat je raken

Lees het persoonlijke verhaal van Sanne, Helena en Denise

CRANIO NEDERLAND

✉️ secretaris@cranio-nederland.nl

Cookiemelding