De impact van een trauma draag je elke dag met je mee. Dit trauma kan een ongeluk zijn met lichamelijk of emotioneel letsel, het meemaken van een schokkende gebeurtenis of het doormaken van een ingrijpende verandering. Wanneer je een ongeluk hebt gehad met lichamelijk letsel, kan de emotionele impact van de klap nog lang in je lichaam opgeslagen blijven.
Na een ingrijpende gebeurtenis kun je emotionele en lichamelijke klachten ontwikkelen. Je voelt je somber en moe. Je piekert veel en bent snel overprikkeld doordat je continu alert en op je hoede bent. Het denken aan de nare ervaring roept pijn, verdriet en angst op. Herinneringen aan het voorval wil je liever vermijden.
Slaapproblemen
Prikkelbaar
Woede-uitbarstingen
Concentratieproblemen
Hoofdpijn
Hartkloppingen
Veel huilen
Schrikachtig/Angsten
Vermijdingsgedrag
Spanning in je lijf
Het onverwerkte trauma geeft spanning in het bindweefsel van ons lichaam. Dit kan klachten veroorzaken die zowel lichamelijk als emotioneel kunnen zijn. Tijdens de lichaamsgerichte craniobehandeling word je je bewust van wat je lichaam te vertellen heeft en kun je de spanning loslaten. Je kunt mogelijke herinneringen aan de gebeurtenissen van het trauma integreren in het verhaal van je leven.
Tijdens de behandeling kun je warmte of kou, spanning of ontspanning en allerlei andere sensaties waarnemen. Ook kunnen er herinneringen naar boven komen die gepaard gaan met het vrijkomen van emoties. De therapeut begeleidt je in dit proces met respect, ruimte, begrip en oprechte aandacht.
“Nooit gedacht dat ik ooit nog zelf auto zou rijden. Twee jaar geleden kreeg ik een ongeluk. Ik fietste en werd geschept door een auto. De automobilist zag mij over het hoofd, terwijl ik voorrang had. Hij raakte mij aan mijn linkerkant en ik vloog over de motorkap. Ik had kneuzingen aan mijn ribben, lelijke schaafwonden en een gebroken arm en pols. Het herstel daarvan ging langzaam. Mijn pezen en spieren waren stijf en stram. Na een tijdje fysiotherapie ging het wel iets beter, maar ik bleef die stijfheid en stramheid houden. Ook sliep ik slecht en durfde ik haast de straat niet meer op. De klap die ik had gemaakt bleef als het ware in mijn lichaam hangen. Ik was vooral bezig geweest met het fysiek herstellen van het ongeluk, maar emotioneel was ik er nog elke dag mee bezig.”
“Mijn fysiotherapeut had een collega die de opleiding tot Craniosacraal therapeut had gedaan. Hij gaf aan dat ik beter bij haar terecht kon om ook met mijn angsten ten gevolge van het ongeluk om te gaan. Het vanuit je lichaam voelen van een emotioneel probleem was voor mij echt de oplossing voor een goed herstel.”
”De pijn die ik voelde, de stramheid en stijfheid, kwam voor een groot deel voort uit de angst en de pijn van het ongeluk zelf. Doordat ik zoveel spanning had opgebouwd rondom het verwerken van het ongeluk én ik eigenlijk alleen bezig was met mijn fysieke klachten, bleef mijn lijf het trauma als het ware 'vasthouden'. Het loslaten van het trauma was voor mij echt een belangrijke stap. Dat gaf mijn hele herstel een duw in de goede richting.”
“Probeer eens een behandeling, gewoon gaan liggen en ervaren. Ik denk dat je dan, net als ik, gelijk voelt dat de ontspanning iets met je doet. Het moment dat ik op de bank lag en de behandeling begon, kwamen bij mij al de tranen. Mijn lichaam werd aangeraakt op een manier die het nodig had. Heel confronterend, maar ook gelijk een opluchting.
“En wat ik dus nooit verwacht had; ik ga weer zonder angst en spanning het verkeer in. Ik had gedacht dat ik zelf nooit meer op de fiets zou zitten of auto zou rijden. Dat heeft voor mij heel veel betekent omdat ik nu weer mijn vrijheid terug heb!”
Heb jij net als Carmen een ongeluk gehad, of een andere ervaring die erg ingrijpend is geweest en waar je nog dagelijks aan herinnerd wordt? Zoek dan hier een craniotherapeut en kom zelf ervaren of Cranio voor jou ook zoveel kan betekenen.
OVER CRANIO