Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig om een afspraak te maken bij de craniotherapeut.
Craniotherapie wordt door veel verzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je hebt dan niet te maken met je eigen risico.
Klik hier voor een directe link naar de website van www.zorgwijzer.nl met een overzicht van zorgverzekeraars en de vergoedingen. Check ook altijd zelf je eigen polisvoorwaarden zodat je niet voor financiele verrassingen komt te staan.
Alleen de behandelingen van een geregistreerde craniotherapeut komen in aanmerking voor vergoeding. Dit vanwege de kwaliteitseisen die het register stelt en waar verzekeraars zich achter hebben geschaard. De A therapeuten die op deze website worden vermeld zijn allemaal geregistreerd lid van een Register beroepsvereniging en worden bij veel zorgverzekeraars (deels) vergoed vanuit het aanvullende pakket.
Craniotherapie kent vrije tarieven. Dit betekent dat elke therapeut zelf het behandeltarief bepaalt. In het algemeen ligt het behandeltarief tussen 75-95 euro per behandeling. Informeer voorafgaand aan een afspraak bij de craniotherapeut naar het tarief.
De periode tussen twee opeenvolgende behandelingen verschilt van persoon tot persoon. Geef je eigen wensen tav de frequentie aan. De therapeut zal op basis van kennis en ervaring een advies afgeven en dit bespreken. Het is heel normaal om enkele weken tussen de afspraken te laten zitten, zodat je lichaam de tijd krijgt om te reageren en het te laten bezinken. Bij vooral structurele klachten is de behandelfrequentie in het algemeen wat hoger - 1x p week/2 weken - en is het totale traject gemiddeld tussen 4-7 sessies.
Bij behandelingen waar de nadruk ligt op meer contact met het lijf, uit het hoofd, beter leren voelen, ingesleten gedrag veranderen, is de frequentie vaak wat lager - 1x per 2-6 weken - en kan het totale behandeltraject langer duren.
Tijdens de behandeling houd je je kleren aan.
Een behandeling duurt gemiddeld tussen de 60 en 75 minuten.
Soms is in overleg met de craniotherapeut een langere behandeling - met een ander tarief- af te spreken.
Bij kinderen duurt een behandeling meestal 30-40 minuten.
In Nederland is craniotherapie (craniosacraal therapie) geen beschermd beroep. De regulering en het toezicht op de kwaliteit van de craniotherapeuten zijn in handen van de beroepsvereniging Cranio Nederland en andere beroepsverenigen, zoals de LVNT en VBAG.
Verder zijn de aangesloten A therapeuten ook aangesloten bij de koepelorganisatie RBCZ. Cranio Nederland ziet met name toe op welke opleidingen voldoende kwaliteit hebben om geaccrediteerd te worden. Dit communiceren zij met de andere beroepsverenigingen.
De beroepsverenigingen zoals LNVT en VBAG registreren de bij- en nascholing, het voldoen aan intervisie en andere eisen van de aangesloten therapeuten. Verder zorgen zij voor de accreditatie van erkende scholingen, visitatie van praktijken, aansluiting bij een erkende klachtenfunctionaris en geschilleninstantie voor de behandeling van klachten en de aansluiting bij een tuchtcollege dat beoordeelt of de therapeut naar de geldende professionele standaard heeft gewerkt.
Ook op Europees niveau is Cranio Nederland georganiseerd in de European CranioSacral Association (ECSA). Er wordt o.a. gewerkt aan consensus en wetenschappelijk onderzoek m.b.t. het vak craniotherapie.
OVER CRANIO